top of page

Міфи про псилоцибін

Навколо психоделіків існує багато міфів. Хто ж все таки має рацію: ті, що лякають залежністю з першої спроби, або ті, хто запевняє в «абсолютній безпечності»? Сьогодні підтвердимо або спростуємо основні міфи про псилоцибін.


Психоделіки — це клас психоактивних речовин, підклас галюциногенних речовин, основна дія яких полягає в зміні сприйняття. Часто психоделіки асоціюють з незвичайними станами свідомості (так звані «психоделічні переживання»). Псилоцибін, про який далі піде мова, відносять до класичних психоделіків (разом із ЛСД, мескаліном та ДМТ).


Часто люди підводять риску під словом «наркотики», відносячи туди всі «незнайомі» речовини, що впливають на психіку. Як не дивно, алкоголь (найнебезпечніша психоактивна речовина) та нікотин або, наприклад, кофеїн до «наркотиків» не відносять. Це пов'язано, перш за все, із низьким рівнем обізаності більшості людей в темі психоактивних речовин, а тому навколо «наркотиків» існує багато міфів. Найпоширеніші міфи про психоделіки: їх нібито вкрай висока токсичність, неминучі проблеми з психікою після вживання психоделіків та міф про залежність з першого разу. Далі розглянемо кожен з них детальніше.


Міф 1: Фізіологічна токсичність

Перше, про що потрібно поговорити – фізіологічна токсичність, тобто вплив псилоцибіну на тіло людини.


Спойлер: дослідження показали низьку токсичність при прийомі «рекреаційних доз».


У великому дослідженні психоактивних речовин було виявлено, що псилоцибін має найменший потенціал шкоди для себе (власне фізіологічна токсичність) та інших (ризик суспільнонебезпечної поведінки) у порівнянні з іншими дев’ятнадцятьма речовинами, серед яких, як не дивно, алкоголь займає перше місце з сумарною кількістю балів 72. Друге та третє — героїн (55) та крек (54) відповідно. Для порівняння, сумарна кількість балів псилоцибіну — 6.



Тобто, абсолютно очевидно, що в порівнянні з рівнем токсичності інших психоактивних речовин псилоцибін, так би мовити, “пасе задніх”.


Але, як завжди, є декілька але.


Так само, як існують протипоказання до майже усіх існуючих препаратів, псилоцибін не є виключенням.


При прийомі псилоцибіну можна спостерігати підвищення тиску та пульсу. Тому, закономірно, мають місце протипоказання для людей з гіпертонією або серцево-судинними захворюваннями.


Варто зауважити, що часто травми та нещасні випадки під час рекреаційного вживання псилоцибіну пов’язані з відсутністю нагляду. Змінений стан свідомості іноді провокує можливу небезпечну поведінку з чисто фізичної точки зору. Тому присутність супервізора або тріп-сітера є вкрай важливою.

Знаєте, як під рекламою алкоголю пишуть «вживайте відповідально»? Ось тут так само.


Окей, а що з психікою? «Я чув, що люди після грибів божеволіють» або


Міф 2: Чи може вживання псилоцибіну призвести до дебюту психічних розладів чи за раз вирішить усі проблеми?


Звісно, псилоцибін не є універсальною таблеткою «для всіх від всього й одразу».


Відомо, що псилоцибін не зробить вас психічно хворою людиною.

Нижче наведу цитату з висновків дослідження, що було проведено вченими з Норвезького університету науки і технологій, які проаналізували дані Національного опитування щодо вживання наркотиків і здоров’я, спонсорованого Управлінням зловживання психоактивними речовинами та психічного здоров’я США:


«21 967 респондентів (13,4%) повідомили про вживання психоделічних засобів протягом усього життя. Не було виявлено жодного суттєвого зв’язку між вживанням будь-яких психоделіків протягом життя та підвищенням ризику будь-яких негативних наслідків для психічного здоров’я. Навпаки, у кількох випадках вживання психоделічних засобів було пов’язане зі зменшенням рівня проблем із психічним здоров’ям.»

Але важливо уникати вживання психоделіків, якщо в вас вже наявні такі психічні розлади як шизофренія або біполярно-афективний розлад.


При чому, дослідники наголошують про ризики не тільки для людей, що власне мають дані розлади. Також не варто вживати псилоцибін, якщо ці розлади були\є у родичів першої лінії. В такому випадку фізіологічна обумовленість підвищує вірогідність розвитку певного психічного розладу. Тому існує ризик банально спровокувати появу симптомів.

Питання впливу психоделіків на жінок під час вагітності та в період грудного вигодовування залишається відкритим, бракує досліджень на цю тему. Але все ж рекомендується відмовитися від вживання псилоцибіну на цей період.


Ще одна абревіатура, що зустрінеться людині на шляху пошуку інформації про наслідки прийому псилоцибіну – HPPD (hallucinogen persisting perception disorder). “Безкінечний тріп” або довготривалий розлад сприйняття, викликаний вживанням галюциногенів. Найважливіше, що потрібно знати: жодного випадку HPPD або появи флешбеків не було зафіксовано внаслідок клінічних випробувань псилоцибіну. А дослідження тріп-репортів з мережі вказують на можливість розвитку даного розладу в абсолютної меншості.

Підсумовуючи, фактори безпечності:

  • правильне дозування,

  • чистота речовини,

  • обстановка та установка (set and setting),

  • відустність протипоказань.


«Я підсяду?» або

Міф 3: Ризик формування залежності


Я особисто чула фразу «та від цих грибів моментально формується залежність від першого ж прийому».

Чи це дійсно так?

Відповідь: ні.


Особливо в контрольованому клінічному середовищі серед учасників без попереднього досвіду вживання психоделіків. Дослідження показали низьку вірогідність подальшого зловживання психоделічними речовинами після подібних випробувань псилоцибіну.


Також навряд чи після прийому псилоцибіну в людини з'явиться потяг до, наприклад, MDMA, алкоголю, нікотину або канабісу. Вірогідності змін у звичках щодо вживання інших речовин є мізерною.


Навіть більше, попередні дані клінічних досліджень показали зменшення споживання алкоголю та нікотину після лікування псилоцибіном і поведінкової терапії.


Простішими словами, психоделічна терапія показала ефективність в боротьбі з залежностями, а не навпаки.

Отже, як ми бачимо, більшість міфів насправді є міфами. Псилоцибін є майже абсолютно нешкідливою речовиною з точки зору фізіології. Після вживання грибів в вас не розвинеться шизофренія та ви не «зійдете з розуму». І що найважливіше, псилоцибін є дуже дієвим інструментом в боротьбі з такими актуальними, на жаль, в теперішні часи ПТСР та депресією. Важливо не формувати упереджене ставлення, почувши слово «наркотик», до ладу не розібравшись. Не варто забирати дієвий інструмент із рук професіоналів лише через міфи та стереотипи. Читайте першоджерела, просіть посилання на дослідження та займайтесь якісною самоосвітою.


 

Підпишіться на наш Telegram канал UPRA Вулик 🐝 щоб бути в курсі найважливіших новин. Доєднатись до нас у якості волонтера можна заповнивши коротеньку анкету.



0 коментарів
bottom of page