top of page

UPRA Breakthrough: хроніка зростання асоціації у 2022

Найважчий рік в історії сучасної України, війна, труднощі, людські трагедії, та водночас ясність, синергія, взаємодопомога та нові можливості — 2022 схожий на психоделічний досвід, з якого ми всі вийшли сильнішими. Українська асоціація психоделічних досліджень загартована кожним днем цього року і завершує його вражаючим зростанням. Кількість однодумців зросла вдесятеро, абревіатуру UPRA почули у найвіддаленіших куточках планети та у кабінетах українських урядовців, ми здобули підтримку легендарних особистостей та тільки почали усвідомлювати власну силу. Давайте поглянемо на те, яким 2022 був для UPRA.



Кристалізація

На початку лютого 2022 пройшла офлайн зустріч UPRA, де великою мірою визначилися напрями, в яких асоціація рухається сьогодні. Ще до початку повномасштабного вторгнення, тема ПТСР у військових була на першому плані. Ми багато говорили про реабілітацію ветеранів. Саме на цій зустрічі Хітман особисто розповів нам про своє зцілення, і ми поставили собі за мету реалізувати якомога більше подібних історій.


До зустрічі через зум-кол долучилися люди з інших міст України та співзасновниця UPRA Елізабет Еймс з США.

Перші два місяці війни були справжнім випробуванням, кожен з нас мав багато власних турбот. Як вижити або як переїхати, як захистити родину або як зберегти спокій, як заробити або ж як допомогти армії. Та навіть в такий турбулентний час нам вдавалося збиратися щоб кристалізувати мету, план дій, структуру асоціації, підготувати документи для реєстрації UPRA. Кількість годин зум-колів в той період не піддається підрахунку.


В UPRA сформувалися групи за компетенціями: робота з партнерами та донорами, наукові дослідження та переклад статей, комунікації та маркетинг, тощо.

Завдяки цій підготовчій роботі сьогодні UPRA здатна організовувати обмін досвідом між американськими ветеранами та українськими військовими лікарями, налагоджувати зв'язки для навчання терапевтів за кордоном та розробляти науково-клінічні дослідження в Україні. 30 грудня UPRA офіційно зареєстрована як громадська організація.


Зростання спільноти

В перші дні 2022 року UPRA нараховувала трохи більше 20 людей, які координувалися в телеграм-групі. Після лютневої зустрічі, після появи UPRA у соцмережах та запуску сайту, спільнота почала рости в геометричній прогресії. Ми долучали своїх друзів, колег, знайомих. У травні вже мали 88 учасників офіційної телеграм-групи, через сайт надійшло понад 60 заявок від бажаючих долучитися і стільки ж заявок від терапевтів, що хочуть навчатися психоделічний терапії, додалися сотні корисних контактів. Ми запустили власний нюслетер і за наступні півроку більш ніж подвоїлися.


До того як в Notion з'явився перелік проєктів UPRA, ми малювали організаційну структуру та розважалися як могли.

Сьогодні в чаті UPRA понад 200 учасників — з різних міст, різних країн та куточків світу. З нами люди з США, Канади, Швейцарії, Іспанії. З нами лікарі, бізнесмени, маркетологи, військові. Кожен з нас є корисним у своїй сфері. Долучитися до обговорень, пропозицій та новин можна на каналі UPRA Вулик


Презентації, Давос та сайт

Навесні, коли увесь інформаційний простір був заповнений війною, UPRA сфокусувалася на презентаціях українським посадовцям — в перспективі здобути союзників у перенесенні МДМА та псилоцибіну із списку заборонених речовин до списку контрольованих. Англійською цей процес називається rescheduling (перенесення з однієї таблиці в іншу), про необхідність змін у постанову КМУ №770 UPRA наголошує у зверненнях до МОЗ, МВС та Першої леді.


Слайд із презентації UPRA для Олени Зеленської. Повну презентацію можна знайти тут.

Наприкінці весни у нас з'явилася можливість презентувати UPRA на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Завдяки напрацюванням Олега та швидкості команди маркетингу, UPRA підготувала тези виступів для панельної дискусії та друковані флаєри. Поява на такому майданчику принесла нам більше впізнаваності і багато корисних контактів.


Флаєри UPRA та фото з Давосу.

Під презентацію в Давосі UPRA запустила власний сайт — на той момент у вигляді простого лендинга на одну сторінку. Зараз UPRA.org.ua доступний українською та англійською мовами, на ньому є форма зворотнього зв'язку та блог. На сьогодні сайт вже відвідали більше 5000 разів, а через форму зворотнього зв'язку до нас вже звернулося 260 активістів та терапевтів.


Upra.org.ua розповідає про переваги психоделічної терапії та необхідність її легалізації в Україні.

Історії успіху

Щоб показати ефективність психоделічної терапії на власному прикладі, свої історії зцілення розповіли Станіслав Гібадулін (Хітман) та Олексій Скиртач. В блозі UPRA ми також опублікували переклади історій американських військових Найджела Маккурі та Джонатана Любекі. Усі їх об'єднує тема важкого, терапевтично-резистентного ПТСР. Історії успіху допомагають нам доносити мету UPRA до широкого загалу у найзрозуміліший спосіб.


Psycodelia podcast вже відвідали декілька засновників UPRA.

Андрій Пелюхівський та Данило Хомутовський започаткували Psycodelia podcast — подкаст, де про психоделіки говорять в найширшій перспективі. Серед гостей — вчені, психологи, психотерапевти, психонавти, люди, на яких психоделіки вплинули ба навіть змінили їхнє життя, або ж просто співрозмовники, що мають цікавий погляд на предмет.


Спілкування з правоохоронцями

СБУ та МВС показали неоднакове відношення до психоделічної терапії. На колективне звернення щодо змін в 770 постанову КМУ, Служба безпеки України відповіла, що це питання є компетенцією МОЗ, а у відповіді Національної поліції йдеться про ризики «зловживання речовинами», «додаткове навантаження на правоохоронні органи» та «порушення міжнародних зобов'язань». Вочевидь, це відношення, яке нам у перспективі доведеться змінити.


Звернення підписали члени академічної спільноти, фахівці з охорони психічного здоров’я, військові та інші представники громадськості

Ми віримо, що в наступному році зможемо налагодити діалог з правоохоронцями. Адже у процесі перенесення МДМА та псилоцибіну до другої таблиці, їх думка є дуже вагомою. UPRA відкрита до діалогу, готова долучатися до робочих груп, проводити заходи та вебінари — усе для забезпечення контрольованого доступу до психоактивних речовин.


Міжнародна підтримка

Успіх UPRA за кордоном іноді гучніший, ніж в Україні. Окрім постійної підтримки від наших партнерів MAPS та BPRG, асоціація здобуває нових прихильників та відкриває шляхи до якісної психологічної освіти.



Рік Доблін на зустрічі з BPRG починає промову з огляду подій в Україні.

Асоціація була представлена на Interdisciplinary Conference on Psychedelic Research в Амстердамі, де ми заручилися підтримкою світових авторитетів у сфері психоделічної терапії та науковців. Цього роки конференція зібрала понад тисячу спеціалістів з США, Англії, Франції, Нідерландів, Німеччини, Швейцарії, Австралії, Ізраелю, Аргентини, Бразилії та інших країн.



Представникам UPRA вдалося зустрітися і поспілкуватися з Амандою Феілдінг, Девідом Наттом, Торстеном Пассі, Ріком Добліним, Джаніс Фелпс, Полом Стаметсом, Крістофером Тіммерманом та іншими. Розповісти про те, що робимо в Україні, та подумати про те, що можемо робити спільними зусиллями. Наприклад, Аманда Фейлдінг зацікавилася у розробці спільних проєктів для українців, які постраждали від війни та отримали ПТСР. Вона висловила бажання надати їм психоделічну терапію в рамках клінічних випробувань Beckley Foundation.


В рамках освітнього співробітництва, UPRA почала переклад курсу про Психоделічну інтеграцію від одного з найбільших провайдерів освітніх програм у сфері психоделічної терапії Fluence. Після перекладу та закриття адміністративних питань, курс стане доступним для всіх охочих.



Сьогодні ми перебуваємо в реальності, де Рік Доблін рекомендує українським посадовцям звернутися до UPRA щодо психологічної реабілітації військових, а ветеран збройних сил США (і відомий амбасадор психоделічної терапії) Джонатан Любекі приїздить в Україну для спілкування з лікарями, військовими та активістами.


Плани на 2023

Цей рік великою мірою показав горизонт завдань та розкрив потенціал UPRA. Наступний рік обіцяє бути насиченим спілкуванням з українськими посадовцями — ми маємо порозумітися з усіма зацікавленими сторонами — МОЗ, МВС, ветеранами, лікарями. Для цього потрібно сфокусуватися на доказовій базі з зарубіжних та українських досліджень. В плані комунікацій, плануємо робити більше репортажного контенту, писати та знімати історії успішного зцілення за допомогою психоделічної терапії. Дякуємо, що ви з нами! Stay tuned!


 

Підпишіться на наш Telegram канал UPRA Вулик 🐝, щоб бути в курсі найважливіших новин.


1 коментар
bottom of page